SMIT&DORLAS nu eindelijk thuis
200 jaar gebrand op genieten
Koffie voor de fijnproever
De beste koffie voor jou thuis
- Vakmanschap sinds 1822
- Oer-Hollands
- Slow roast- brandingsproces
Hoe maken wij onze koffie?
De hele koffie ervaring
Van koffieplant tot koffiekop
Koffieplant
Een plant met een smaakverhaal
Oogst
GROEI, BLOEI EN OOGST
Een koffieplant moet even op gang komen. Na drie jaar is de plant volgroeid en volgt de eerste bloei. Twee jaar later levert de koffiestruik een behoorlijke oogst op.
Kwaliteitscheck
PERFECTE BOON, PERFECTE SMAAK
Na het drogen, worden de koffiebonen gepoetst, op grootte gesorteerd en beoordeeld op kwaliteit. Krijgt een koffieboon 80 punten of meer? Dan mogen we dit specialty koffie noemen. Onze experts proeven en โcuppenโ de koffies het hele jaar door. Zo blijft de smaak en kwaliteit constant.
Branden
BEETJE BIJ BEETJE BRANDEN
De smaak wordt bepaald door het soort koffiebonen, de afmeting van de brander en de afstelling. Het brandprofiel โ de duur van het branden รฉn de ingestelde temperatuur โ zorgt voor een eigen en unieke smaak van elke melange.
200 jaar historie
Johan Christaan Dorlas groeit op in een echte koffie familie. Als oudste van drie kinderen besluit Johan om zijn โkoffievleugelsโ uit te slaan. Met zijn passie en kennis voor koffie strijkt hij neer in Gouda waar hij een koffiebranderij overneemt die zijn oorsprong kent in 1822.ย ย
Als jonge jongen vertrekt Sikko Roelof Smit van Meppel naar Amsterdam om daar koffie te branden. Een start0up nog voor dat woord bestond. Op zijn bakfiets brengt hij de vers gebrande koffie naar hotels en vult hij de straten met de heerlijke geur van gebrande koffie.
De tweede generatie Dorlas, Teunis en Hendrik, verhuizen de branderij van Gouda naar Amersfoort. Nu kan heel Nederland genieten van hun vers gebrande koffie. Voor echt lekkere koffie moest je in het midden van het land zijn. Bij Dorlas dus.
De broers Dorlas zijn altijd op zoek naar de meest bijzondere koffiesmaken. Met geld van grootmoeder kopen zij daarom een Probat brander voor 1700 gulden. Die staat er vandaag nog, als ode aan de historieโฆ en natuurlijk om de lekkerste koffie mee te branden.
Meer en meer hotels willen de befaamde koffie van Smit. De familie besluit de krachten te bundelen met Dorlas Koffie. Met de passie voor koffie als gemene deler resulteert dit in de eerste co-creatie: Smit&Dorlas espresso blend. En dat smaakt naar meer.ย
Na een rijke historie rijkt SMIT&DORLAS in Mijdrecht neer. De branderij is groter, maar het ambacht en de passie die tot het succes hebben geleid blijven. Door slechts kleine hoeveelheden tegelijk te branden en wekelijks nieuwe voorraden te leveren, is onze koffie altijd van de beste kwaliteit.ย
Ontdek ons rijke aanbod
Creรซer je eigen koffiemoment
Heerlijkheid vereist tijd. Daarom brandt SMIT&DORLAS in alle rust en in kleine hoeveelheden. Zo kunnen smaak en aroma zich in alle rust ontwikkelen. Van elke koffieblend die bij ons in het assortiment staat. Of het nu gaat om koffiebonen, filterkoffie of cups. Vind jouw favoriet, passend bij jou koffiemachine.
Tips van onze koffiedeskundige
Zo zet je het perfecte kopje koffie
Naast het hebben van verse koffiebonen is het juist afstellen van je bonenmachine essentieel voor de koffiekwaliteit. Loop de checklist na en bekijk de video instructie van onze Q-grader Aart over de juiste doorlooptijd. Vergeet niet van tevoren alvast je kopje op te warmen zodat de mooie koffiesmaken en temperatuur langer behouden blijven.
De ultieme koffiechecklist
1. Waterkwaliteit
2. Waterhoeveelheid
Wij adviseren voor espresso 8 gram koffie voor een enkele shot en 30ml water in de kop. Lungo is dezelfde dosering, maar dan 90ml water in de kop.ย
3. Zettemperatuur
De beste zettemperatuur voor het maken van koffie is tussen de 85-95 graden. Bij deze temperatuur worden worden de meeste stofjes uit de koffie onttrokken en worden de aromaโs perfect uit de koffie onttrokken
4. Doorlooptijd
De ideale doorlooptijd is tussen de 20 en 30 sec.ย Mocht je doorlooptijd onder de 20 sec zijn, stel je maling dan iets fijner af. Mocht de doorlooptijd langer zijn dan 30 sec, kies dan voor een wat grovere maling,ย
5. Onderhoud
Volg de geadviseerde reinigingsprocedure van je machineleverancier. Op deze manier behoud je alle smaken van de espresso in je kop.ย
6. Gebruik verse koffie
Op het moment dat je de koffieverpakking opent, is de smaakoverdracht na 12 uur verminderd met 70%. Vul daarom alleen je bonenkolf bij met de hoeveelheid koffie die je denkt die dag te consumeren. Sluit de rest van de koffie luchtdicht af.ย
We zijn er voor al je vragen
Wil je meer weten over het thuisgebruik van ons koffie assortiment of wil je ontdekken wat SMIT&DORLAS voor jouw zaak kan betekenen? Bel of mail ons voor vrijblijvend meer informatie. We staan graag voor je klaar.